Beste deelraadsleden en bestuurders,
Zoals u weet is er een slepend conflict tussen Ymere en de bewoners aan de Derde Oosterparkstraat en de Vrolikstraat. De bewoners willen niet meewerken aan de plannen van Ymere en hebben nu ook versterking gekregen van de kraakgroep Oosterpark, die zondag vier etages heeft bezet
Wij hopen dat Ymere in de nieuwe situatie wel bereid is tot overleg. Hierbij sturen wij u ter informatie de brief die wij gericht hebben aan de directeur van Ymere na de kraakactie en de persberichten die verstuurd zijn door de bewoners en de kraakgroep. Wij hopen op uw steun en zullen u van de ontwikkelingen op de hoogte houden.
Met vriendelijke groet,
Namens de gezamenlijke bewoners,
Rogier Baas
Geachte Lex Pouw,
Zoals u inmiddels ongetwijfeld zult weten, zijn afgelopen zondag vier etages aan de Derde Oosterparkstraat bezet. De kraakactie is het laatste sluitstuk in een conflict over onze woningen dat al jaren speelt en zich in de laatste maanden heeft geëscaleerd. Al die tijd hebben huurders geen fatsoenlijke inspraak in de plannen van Ymere gekregen. U kent onze bezwaren tegen de werkwijze van Ymere en u kunt deze actie beschouwen als een dwingende oproep om nu wèl serieus om de tafel te gaan zitten en te kijken hoe we uit deze impasse kunnen komen.
Ons inziens zijn er twee wegen die Ymere nu kan bewandelen: het conflict verder laten escaleren door juridische procedures aan te spannen tegen de krakers en het voortzetten van de uitzetting van huurders óf het de-escaleren van dit conflict door het aangaan van een overleg waarin de gezamenlijke bewoners (huurders, tijdelijke huurders, antikrakers en krakers) een volwaardige stem hebben en waarin het gaat over de inhoud, en niet slechts de uitvoering, van de plannen. Aan een dergelijke overleg kunnen ook de grote politieke partijen in de deelraad hun medewerking verlenen en we hebben groen-links politicus Wijnand Duyvendak bereid gevonden als bemiddelaar op te treden. Een andere belangrijke voorwaarde voor een serieuze poging om tot een vergelijk te komen, is dat wij direct met de directie in contact treden. De bewoners hebben met een groot aantal managers en medewerkers van Ymere gesproken maar tot op heden heeft dit enkel geleid tot frustratie.
Graag horen wij per ommegaande of u van dit aanbod gebruik maakt.
Met vriendelijke groet,
Namens de bewoners,
Rogier Baas
Persbericht.
Amsterdam 17 juni.
Vandaag heeft de kraakgroep Oosterparkbuurt vijf etages bezet van Woningcorporatie Ymere. Wij als huurders van de woningen aan de 3e Oosterparkstraat 44-66, 74-88 en de Vrolikstraat 245-251 staan achter de krakers en hun woonstrijd omdat het ons een steun in de rug geeft bij het opkomen van onze woonrechten.
Ymere probeert ons onze woonrechten te ontnemen, in zijn poging zijn sloop- en nieuwbouwplannen erdoorheen te drukken. Ymere heeft verzuimd het overleg met de bewoners aan te gaan. Dit gaat in tegen de kaderafspraken van de gemeente Amsterdam, die vereisen dat er over dit soort ingrijpende plannen bewonersinspraak plaatsvindt, en dat de bewoners op de hoogte worden gesteld van de mogelijkheden om wijzigingen aan te brengen.
Met een dik pak papier heeft Ymere het stadsdeel en de deelraad een verkeerd voorgelicht over een zogenaamde bewonersequete en doorgegeven dat de bewoners het eens waren met de plannen.
Op grond van deze verkeerde voorstelling van zaken is het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer accoord gegaan met de sloopplannen. Wij kunnen aantonen dat de inspraakprocedure een schijnvertoning is geweest.
Over de noodzaak deze beslissing te herroepen hebben wij inmiddels al diverse keren bij de deelraad ingesproken.
Wij als bewoners willen helemaal niet dat er gesloopt gaat worden, maar:
*Wij willen dat de mooie karakteristieke 19e gevels behouden worden.
Onze panden behoren tot die bijzondere beeldbepalende 19e eeuwse panden uit de buurt, waarover Bureau Monumentenzorg vol lof schrijft dat het behoud ervan zeer wenselijk is.
*Wij willen dat Ymere nu eindelijk het jarenlange achterstallig onderhoud gaat verhelpen en dat de woningen worden opgeknapt op een manier, waar wij als bewoners blij mee kunnen zijn.
*Ook willen we dat de huren daarbij niet buitensporig worden verhoogd.
*Wij willen hier uiteraard blijven wonen, zoals we al al 10, 20, 30 of zelfs 40 jaar op een prettige manier hebben gedaan.
Wij zijn het, die de sociale cohesie hier in de buurt vormen. Wij hebben hart voor de buurt. Daarom komt het des te harder aan dat Ymere ons niet heeft gekend bij het ontwikkelen van deze plannen.
Ondanks onze inspanningen als bewoners om met Ymere hierover in overleg te treden stuiten wij telkens op dezelfde medewerkers, die niet inhoudelijk met ons willen of kunnen overleggen. Dat zijn dezelfde mensen, die ons de vereiste inspraak niet verleend hebben en die bij de deelraad en stadsdeel een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven over onze standpunten ten aanzien van de sloopplannen.
Zodoende is er een impasse ontstaan. Om hieruit te komen is het nodig dat het overleg met Ymere naar een hoger niveau wordt getild, omdat we met de betrokken medewerkers niet verder komen.
Deze actie moet ertoe bijdragen dat Ymere ons nu eindelijk serieus gaat nemen als onderhandelingspartner en dat de directeur van Ymere (Lex Pouw) ons verzoek om bewonersparticipatie in een eerlijk overleg zal honoreren.
Contact: 020-6932743
Achtergronden en informatie: www.slimblijven.nl
PERSBERICHT
Kraakgroep steunt bewoners bij verzet tegen sloopplannen
Amsterdam, 17 juni 2007. Op zondag 17 juni hebben wij, kraakgroep Oosterparkbuurt, vijf etages bezet in de Derde Oosterparkstraat en de Vrolikstraat. De etages zijn bezet als protest tegen de plannen van woningcorporatie Ymere om 63 sociale huurwoningen te slopen. De krakers zullen zij aan zij met huurders en antikrakers strijden voor behoud van de sociale huur.
Het plan van Ymere om deze woningen te slopen staat niet op zich. Overal in de 19e-eeuwse gordel wordt in hoog tempo de sociale woningbouw ontmanteld. De Pijp is in enkele jaren onbereikbaar geworden voor woningzoekenden en nu zijn ook de Staatsliedenbuurt, De Baarsjes, Oud-West en Oost aan de beurt. Volgens de retoriek van de geprivatiseerde woningcorporaties en het stadsbestuur zijn er in deze wijken 'teveel' sociale huurwoningen die niet meer aan de 'eisen van deze tijd' voldoen. Minister Vogelaar wil van deze 'probleemwijken' 'prachtwijken' maken, wat in de praktijk betekent dat de huidige bewoners naar andere probleemwijken moeten verkassen.
Maar de Oosterparkbuurt is al een prachtwijk waar een grote diversiteit van mensen met veel genoegen woont en waar veel woningzoekenden graag zouden willen wonen. De corporatie zou de leefbaarheid en sociale cohesie in deze buurt moeten koesteren maar kiest ervoor om bewoners hun huis uit te jagen.
Tot nu toe heeft de politiek haar ogen gesloten voor de manipulatie en malversaties van Ymere. Iedereen die de moeite neemt kan zien dat de corporatie enquêteresultaten heeft gemanipuleerd en dat de stadsdeelraad en de centrale stad bij herhaling verkeerd zijn ingelicht (zie www.slimblijven.nl). De collegepartijen van het stadsdeel weten inmiddels dat de corporatie heeft gesjoemeld maar zijn vooralsnog te bang om duidelijk stelling te nemen tegen haar 'partner'.
Een daad van verzet is nodig om de corporatie en het stadsdeel te herinneren aan hun plicht om de buurt leefbaar en sociaal te houden. De kraakgroep zal met huurders en andere buurtbewoners de strijd aangaan tegen de sloopplannen. Ook zullen bewoners en de kraakgroep gezamenlijk buurtactiviteiten organiseren in Het Blijvertje, een actiecentrum dat is ingericht in een etage die door de corporatie was dichtgetimmersd. De kraakgroep zal de woningen direct verlaten op het moment dat de sociale huur behouden blijft.
Contact kraakgroep: 06 23259252 (Rogier Baas)
Contact bewoners: Danielle Spock (020 6932743), Piet Jan Over (020 6632762).
Contact politieke partijen stadsdeelraad: oppositie: SP (020 6656525 of
06 46011432). College: Meerbelangen (020 692 7206), PvdA (020 3622501), Groen Links (geen nummer)